Zorgen om meneer van Dijk

Meneer van Dijk is zijn hele leven een hardwerkende zelfstandige man geweest. Hij had een eigen fietsenwinkel en was iedere dag in touw. Als hij op een vrije zondag niets te doen had, pakte hij zijn eigen fiets en ging op pad. Voor zijn gezin was hij een lieve meegaande man. Als iemand iets nodig had, sprong hij bij en hij was altijd in voor een grapje of een lolletje. Zijn familie begrijpt dan ook niets van de gedragsverandering die meneer van Dijk heeft ondergaan sinds hij dementie heeft. Omdat het zijn partner thuis niet meer lukte om hem te verzorgen, is hij naar een verpleeghuis gegaan. Hier loopt hij de hele dag door rondjes over de afdeling. Als de verzorging hem wil helpen met de aankleden of wassen, reageert hij veelal agressief en deelt hij flinke klappen uit. De verzorging heeft geen idee hoe zij het beste met meneer van Dijk om kunnen gaan. Een betrokken arts besluit om medicatie toe te dienen, maar hier wordt meneer van Dijk zo suf van dat hij nauwelijks nog aanspreekbaar is.

Van (de) zorgen naar begeleiden

De aandacht binnen de ouderenzorg is gericht op de fysieke verzorging die iemand nodig heeft. Tegenwoordig wordt die fysieke zorg zo lang mogelijk thuis geboden en komen de mensen, die vanwege dementie gedragsproblemen vertonen, steeds vaker naar verpleeghuizen. Net als voor meneer van Dijk is het voor veel mensen, bijzonder frustrerend om vanuit een zelfstandig, actief leven de zorg over te geven aan iemand anders. Zeker als iemand niet wordt begrepen en zelf onvoldoende mogelijkheden heeft om zich te uiten, leidt dit tot frustratie en op den duur tot agressie.

Iemand met dementie kan niet veranderen. Hij of zij heeft daarom een omgeving nodig die het gedrag van de zorgvrager leert ‘lezen’. Onze ondersteuning richt zich daarom vooral op de omgeving van de zorgvrager. We onderzoeken welke interactiepatronen zijn ontstaan en geven handvatten voor het verzorgend team om, tijdens de dagelijkse situatie, zo goed mogelijk op iemands behoeften in te spelen. We denken graag, tijdens de dagelijkse situatie mee, om het welzijn en de kwaliteit van leven voor mensen zoals meneer van Dijk te vergroten.